Velikonoční kapr
Suroviny
600 g čerstvého kapra, 50 g sádla, 30 g másla, svazek zelených bylinekči natí včetně mladých kopřiv, sůl, česnek, drcený kmín, hladká mouka na obalení kapra, 4 vejce, 100 ml sladké smetany
Postup přípravy
Porce kapra osolte, lehce potřete prolisovaným česnekem a okořeňte drceným kmínem. Potom je obalte v hladké mouce a zprudka je opečte na rozpáleném sádle z obou stran. Opečeného kapra zalijte rozšlehanými vejci se smetanou, solí a posekanými bylinkami. Velmi zvolna ho dopékejte pod poklicí na pánvi nebo v mírně vyhřáté troubě (10 minut při 110 stupních), až vejce ztuží a kapr se dopeče. Podávejte se salátem a čerstvým pečivem. Do vaječné zálivky můžete přidat nastrouhaný sýr, trochu strouhanky, kysanou smetanu a podobně.