Velikonoční jidáše
Suroviny
Mouka pšeničná hladká 500 g, Jihočeské máslo 100 g, mléko 250 ml, 2 žloutky, droždí 30 g, cukr krupice 50 g, med 2 lžíce, špetka soli, kůra z jednoho citronu, vejce na potření
Postup přípravy
Z teplého mléka, droždí, cukru, soli a hrstky mouky vymíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Máslo rozehřejte a vyšlehejte ho do pěny se žloutky a medem. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a posléze i kvásek a postupně mouku. Vše hněťte do hladkého pružného těsta, které se samo odlepuje od stěn nádoby. Těsto nechte lehce pomoučené a přikryté vykynout. Vykynuté pak utužte hnětením, rozdělte na malé díly, ty rozválejte na stejnoměrné, tenké prameny a z nich pak stáčejte šneky, esíčka a další tvary. Jidáše nechte vykynout a pečteje při 180 °C asi 15–20 minut.