Velikonoční jidáše

velikonocni jidase

Suroviny

Mouka pšeničná hladká 500 g, Jihočeské máslo 100 g, mléko 250 ml, 2 žloutky, droždí 30 g, cukr krupice 50 g, med 2 lžíce, špetka soli, kůra z jednoho citronu, vejce na potření

Postup přípravy

Z teplého mléka, droždí, cukru, soli a hrstky mouky vymíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Máslo rozehřejte a vyšlehejte ho do pěny se žloutky a medem. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a posléze i kvásek a postupně mouku. Vše hněťte do hladkého pružného těsta, které se samo odlepuje od stěn nádoby. Těsto nechte lehce pomoučené a přikryté vykynout. Vykynuté pak utužte hnětením, rozdělte na malé díly, ty rozválejte na stejnoměrné, tenké prameny a z nich pak stáčejte šneky, esíčka a další tvary. Jidáše nechte vykynout a pečteje při 180 °C asi 15–20 minut.

Aktuální letáky

Vánoční speciál

20.11 – 31.12.2024

Sbírka potravin

20.11 – 26.11.2024

Akční nabídka

20.11 – 26.11.2024

Kvalitní potraviny z našeho regionu

20.11 – 26.11.2024

COOP super cena

20.11 – 03.12.2024

Pro děti i zdraví

13.11 – 17.12.2024

Aplikace

11.09 – 31.12.2024