Vánoční buchtičky s mákem
Suroviny
Recept od paní Evy Ornstové ze Skalice
Na 500 g mouky | příprava: 2–3 hodiny
Suroviny – na kynuté těsto:
500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 120 g másla, 100 g cukru,
2 vejce, 40 g droždí, 10 g soli
Suroviny – na makovou náplň:
150 g máku, 200 ml mléka, 70 g cukru, 20 g bramborového škrobu,
perníkové koření, 1 vejce na potěr
Postup přípravy
Den dopředu namočte mák v mléce. Následující den ho pak vařte spolu s cukrem a perníkovým kořením zvolna alespoň 30 minut. Poté ho třete v třecí misce nebo rozmixujte. Makovou náplň nakonec doplňte vrchovatou lžící bramborového škrobu, aby v pečivu při pečení ztuhla.
Do teplého mléka zašlehejte droždí, trochu cukru a část mouky tak, aby vzniklo řidší těstíčko. To nechte přikryté vykynout.
V rozpuštěném másle šlehejte zbylý cukr spolu s celým vejcem a jedním žloutkem. Vše poté vmíchejte do vykynutého kvásku, přidejte sůl, cukr a postupně zapracujte do těsta zbývající mouku. Těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny nádoby a vytvoří měkkou stejnorodou hmotu. Těsto poté pomoučněte, zakryjte a nechte kynout.
Vykynuté těsto pak opět prohněťte a hned potom rozdělujte na stejnoměrné části, ty na vále rozválejte na tenký, podlouhlý plát. Do něho vložte makovou náplň a sviňte těsto do tvaru malého závinu. Ten pak několikrát překrojte plastovou kartou a vzniklé buchtičky skládejte do máslem vymaštěného pekáče.
Povrch buchtiček potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem. Nechte ještě zvolna vykynout a pak vložte do trouby předem vyhřáté na 170 °C. Pečte je podle velikosti asi 35 minut.