Valašské frgále
Suroviny
Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 220 ml mléka, 100 g másla, 80 g cukru krupice, 2 žloutky, 30 g čerstvého droždí, kůra z 1 citronu, špetka soli
Na drobenku: 120 g polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 60 g másla
Na pokapání: 80 g másla, 50 ml tuzemáku, 100 g moučkového cukru
Náplň: povidlová, tvarohová, maková či hrušková — celkem cca 800 g
Pro 4 osoby: příprava 50 minut
Postup přípravy
Kynuté těsto připravte obvyklým způsobem a nechte ho vykynout. Hlavním rysem valašských frgálů je skutečnost, že se na plechu peče velice tenký plát těsta s vyšší vrstvou náplně, tu navíc doplňuje tradiční máslová drobenka, na Moravě říkají posypka. Pro tenkou placku na plechu je nejlepší pokrýt plech pečicím papírem a na něj vložit nepříliš vyválenou placku těsta. Malým jednoručním válečkem pak těsto přímo na plechu rozvalujte, a to opakovaně, až vyválíte tenkou placku. Tu hned potřete náplní, posypte drobenkou a vzápětí koláče pečte cca 30 minut při 170 °C. Ještě teplé pak pokapejte směsí horkého másla, tuzemáku a moučkového cukru.