V červeném víně pošírované hrušky
Suroviny
Čerstvé pevné hrušky, červené víno, skořici a hřebíček, nerafinovaný cukr a brusinkový kompot
Postup přípravy
Hrušky nejprve oloupejte, pak rozkrojte po délce. Do kulata vykrojte jádřinec tak, aby v hrušce vznikla jakási mistička. Vykrojte také zbytek květu, tedy „bubáka“, a hrušky vložte do rendlíku. Přilijte červené víno, přidejte hrstku cukru, koření a vše zahřejte. Pozor, nevařte, ale jenom zahřívejte asi na 80 stupňů a nechte asi deset minut. Poté hrušky vyjměte a víno přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až se vše odvaří a zahoustne. Tuto vinnou omáčku pak ozdobně nalijte na talíř a přidejte vychlazené hrušky naplněné brusinkovým kompotem. Výborně se k tomuto dezertu hodí též hořká čokoláda s proslazenou pomerančovou kůrou.