Sýrové soudečky
Suroviny
250 g listového těsta, 100 g sýru s modrouplísní, 40 g másla, 2 vejce, lněné semínko
Postup přípravy
Listové těsto dobře vychlaďte v lednici. Sýr nahrubo nastrouhejte a promíchejte s rozpuštěným máslem a jedním vejcem. Poté těsto rozválejte na plát silný asi tři milimetry a rádlem ho nakrájejte na proužky široké asi tři centimetry a dlouhé přibližně 8–10 centimetrů. Proužky potřete rozšlehaným vejcem, na začátek vložte příslušnou část sýrové náplně a proužek pak stočte do závitku – soudečku. Jednotlivé kousky skládejte na pečicí papír, potřete vejcem a posypte lněným semínkem. Pečte 3–5 minut v troubě předehřáté na 210 stupňů a pak dopékejte asi 15 minut při teplotě 170 stupňů. Toto pečivo můžete podávat jako doplněk k vínu, případně také jako neobvyklou přílohu k různým pokrmům.