Švestková omáčka
Suroviny
Suroviny:
300 g švestkových povidel, 200 g jablek, 100 g slaniny, 70 g cibule, sádlo, divoké koření, případně sladká či kysaná smetana
Pro 4 osoby: příprava 30 minut
Postup přípravy
Na Valašsku i jinde na Moravě vaří takzvanou „trnkovou omáčku“ ze švestkových povidel a podávají ji nejčastěji s uzeným masem, ale i k pečené zvěřině a podobně. Divoké koření svařte v malém kastrůlku s vodou a nechte chvíli stát, aby se vylouhovalo. Na pánvi opékejte na sádle cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a po jejich opečení přidejte nastrouhaná oloupaná jablka. Vše důkladně poduste s odvarem z koření a následně přidejte švestková povidla. Pozor, aby se vám při další úpravě omáčka nepřipálila. Vše povařte tak dlouho, až omáčka přirozeně zhoustne. Hotovou speciální omáčku případně doplňte smetanou, ale není to nutné.