Staročeský jahelník
Suroviny
300 g jáhel, 600 ml mléka, sůl, 50 g přírodního cukru, 400 g jablek, 100 g rozinek, 80 g másla, 2 vejce, vanilka, skořice, 50 g mletého máku
Postup přípravy
Nejprve jáhly spařte opakovaně vroucí vodou a následně propláchněte. Poté je vložte do mléka, osolte, a vařte zvolna 8–10 minut. Občas s nimi zamíchejte. Nakonec přidejte část cukru a nechte jáhly pod pokličkou asi 10 minut dojít. Tím vám vznikne hustá jáhlová kaše. Zapékací nádobu vymažte máslem a vysypte mletým mákem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něho zbylý cukr. Do jahelné kaše vmíchejte máslo, po zchladnutí nahrubo nastrouhaná jablka, rozinky a vaječné žloutky. Nakonec šetrně zamíchejte sníh a celou hmotu vložte do zapékací mísy, rozetřete ji, uhlaďte povrch a dejte péci do trouby při asi 180 stupních. Podávejte s kysanou smetanou a trochou medu nebo javorovým sirupem.