Rýžový nákyp
Suroviny
300 g kulatozrnné rýže
600 ml plnotučného mléka
200 ml smetany 33%
250 g cukru krupice
100 g másla
5 vajíček
1 vanilkový cukr
½ ČL mleté skořice
2 PL citronové šťávy
citronová kůra z ½ citronu
2 sklenice zavařených švestek
2 jablka
2 dcl vody
špetka soli
1 PL dětské krupičky
Postup přípravy
Rýži důkladně propláchneme v horké vodě a dáme do hrnce.
Přidáme mléko, smetanu, 30 g cukru, špetku soli a rýži vaříme do měkka.
Máslo si utřeme s 60 g cukru, vanilkovým cukrem a postupně přidáváme žloutky.
Přidáme citronovou kůru a vše smícháme s uvařenou zchladlou rýží.
Z ½ bílků ušleháme sníh, který přidáme do rýže.
½ směsi dáme do pekáče, který nejprve vymažeme máslem a vysypeme krupičkou.
Na směs klademe nastrouhaná jablka smíchaná s citronovou šťávou a skořicí.
Na jablka položíme švestky, druhou polovinu směsi a pečlivě uhladíme.
Nákyp umístíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 minut.
Mezitím si uděláme sladký sníh, který připravíme ze zbylého cukru a 4 lžic vody.
Hustý rozvar přidáváme za stálého vyšlehávání do bílků, než nám vznikne hustý sníh.
Po 30 minutách vyndáme nákyp z trouby, potřeme sněhem a cca 20 minut dopečeme na 200°C.