Povidlové taštičky
Suroviny
Recept od paní Blanky Cvrčkové ze Strakonic
Pro 4 osoby | příprava: 40 minut
500 g vařených brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 40 g bramborového škrobu, 50 g másla, sůl, 150 g švestkových povidel, vejce na potření, moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
Vařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte k nim vejce, mouku, sůl, bramborový škrob a rozpuštěné máslo a vše rychle a důkladně promíchejte. Vzniklé těsto rozdělte na menší části, ty rozválejte na plát a rozřežte rádlem na stejnoměrné čtverce. Na každý dejte patřičnou část povidel a čtverec těsta přeložte protilehlými cípy k sobě. Lehce umáčkněte strany taštičky a vložte ji na plech s pečicím papírem.
Snažte se s těstem pracovat rychle, aby vám příliš nezřídlo. Taštičky potřete rozšlehaným vejcem a pečte je při teplotě 170 °C, až zrůžoví.
Mírně zchladlé povidlové taštičky pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte například s kysanou smetanou.