Písecké makové cukroví
Suroviny
Suroviny:
250 g hladké mouky, 100 g semletého máku, 80 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 žloutek, vanilka nebo vanilkový cukr, perníkové koření, špetka soli, švestková povidla na promazávání, mandle či ořechy na ozdobu
Pro 4 osoby: příprava 35 minut
Postup přípravy
Do rozměklého másla zapracujte všechny suroviny, nejsnáze s pomocí cukrářské karty, a nakonec uhněťte hladké těsto. To nechte nejlépe do druhého dne odležet v chladu. Těsto pak rozválejte na stejně silný plát a vykrajujte z něho libovolné tvary. Pečte při teplotě 160 °C dorůžova. Cukroví se podle starodávného návodu z Prácheňska slepuje švestkovými povidly a zdobí ořechy nebo mandličkami.