Opečánky se strouhankou a cukrem
Suroviny
800 g brambor,
300 g hrubé mouky,
sůl,
kmín,
pepř,
2 PL sádla,
strouhanka ze dvou tvrdých rohlíků,
3 PL másla,
moučkový cukr.
Postup přípravy
Oloupané a nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody.
Když jsou brambory téměř měkké, slijeme polovinu vody.
Brambory rozmačkáme, “rozvrásníme”, posypeme je moukou a necháme 15 minut pod pokličkou spařit.
Brambory s moukou důkladně rozmačkáme šťouchadlem a stěrkou do hladka.
Rozpálíme sádlo na pánvi a pomocí dvou lžic tvarujeme šištičky, které opékáme do zlatova.
Na talíři pak opečánky posypeme strouhankou, kterou jsme si opražili na suché pánvi, polijeme rozpuštěným máslem a přidáme moučkový cukr dle chuti.
Do opečánků můžete přidat lžičku drceného kmínu a podávat je i naslano, například se zelím a vařeným uzeným.