Novoroční čočka po italsku
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 90 minut
700 g uzeného jazyka, 500 g zelené čočky, 120 g cibule,100 g kořenové zeleniny,40 g česneku, 40 ml oleje, sůl,pepř, oregano, petrželová nať případně i jiné byliny, nakládané cibulky, okurky apod.
Postup přípravy
Nejenom v našich krajích, ale i na jiných místech dodržují lidé zvyk, že se na Nový rok má jíst čočka. Díky tomu nebude mít našinec po celý rok nouzi.
Uzený jazyk dejte vařit spolu s kořenovou zeleninou a polovinou cibule a česneku. Zároveň namočte do studené vody zelenou čočku. Uvařený jazyk vyjměte z vývaru a nechte ho ve studené vodě zchladit. Poté ho oloupejte a nechte přikrytý v teple.
Na oleji nejprve osmahněte drobně nakrájenou cibuli, když se začne opékat, přidejte posekaný česnek a následně osmahněte i namočenou čočku a pak dolévejte vývar postupně tak, aby se čočka doměkka udusila. Trvá to zpravidla jen asi deset minut. Nakonec vše ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, pomnutým oreganem a posekanou natí petržele.Na troše oleje osmahněte nakládané cibulky, nebo i jinou zeleninu. Tu můžete případně okořenit a pak spolu s nakrájeným jazykem přiložte k zelené čočce.
V některých rodinách se čočka tradičně podává rozmixovaná v podobě kaše se speciálními opečenými klobáskami.