Mořský vlk se semínkovou krustou
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 20 minut
4 kusy mořského vlka (případně
600 g filetů ryby s kůží), 1 vejce,
bylinková sůl, lžička papriky, 50 g
směsi semínek, 20 g škrobu, 70 g
másla, petrželová nať
Postup přípravy
Ryba by se měla na našich talířích objevovat častěji. V troubě, přírodně upečená, je ryba
zaručený způsob, jak si dopřát skvělou pochoutku snadno a rychle.
Omytou a osušenou rybu důkladně osolte vně i uvnitř. Troubu předehřejte na 210 °C, plech
na pečení vyložte pečicím papírem. V misce rozšlehejte vejce, škrobovou moučku, papriku
a sůl do pěny. Touto směsí pečlivě potřete ryby a poskládejte je na připravený plech. Posypejte
je semínky a vložte do trouby. Pečte intenzívně přibližně 7 minut. Poté troubu
otevřete a ztlumte na teplotu 110 °C. Plech vyjměte, ryby potřete zbylými rozšlehanými
vejci, případně přisypejte semínka a nechte vše dopékat asi 15 minut. Před podáváním
poklaďte ryby máslem a posypejte posekanou petrželkou.
V případě, že takto budete připravovat rybí filety, zkraťte dobu pečení na 4 minuty v úvodu
a dopékání na minut deset. To proto, aby v křehkém rybím mase zůstalo co nejvíce šťávy.