Marokánky
Suroviny
Na asi 30 kusů: příprava 60 minut
250 ml mléka, 70 g másla, 100 g
cukru krupice, 70 g polohrubé
mouky, 250–300 g ořechů,
rozinek a kandovaného ovoce,
100 g hořké čokolády na potření
či ozdobení
Postup přípravy
Sladké pečivo původem z arabského světa zdomácnělo v celé Evropě a díky použití různých
ořechů a semínek a také sušeného či kandovaného ovoce může mít mnoho proměn.
Mléko, máslo a cukr rozehřejte v rendlíku a následně přidejte mouku a vše důkladně míchejte,
nejlépe metličkou. Na mírném ohni se vám po chvíli vytvoří hutná kaše. Do této kaše
můžete přidat i trochu perníkového koření. Kaši je nejprve třeba uvařit (3 minuty) a následně
opět za stálého míchání také zchladit. Do ní pak přidejte posekané ořechy a pokrájené
suché či kandované ovoce.
Na plech, vyložený pečicím papírem, pak namočenou lžičkou vykrajujte stejně velké kousky,
namočenými prsty je lehce roztlačte.
Marokánky pečte v mírnější troubě při 150 °C 15–20 minut.
Upečené a vychladlé marokánky přizdobte nebo potírejte ve vodní lázni rozehřátou hořkou
čokoládou.