Makaróny se sýrovou omáčkou
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 30 minut
300 g suchých těstovin – makarónů, 500 ml mléka, 200 g strouhaného tvrdého sýru, 60 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, sůl, pepř, oregano, petrželová nať, olivový olej
Postup přípravy
Těstoviny lze doladit na sto různých způsobů. Jedním z nejsnazších a zaručeně vydatných je kombinace s omáčkou z jednoho i více druhů sýru.
Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody a za občasného míchání je vařte doměkka. Na másle zpěňte drobounce nakrájenou cibuli, přidejte mouku a krátce na mírném ohni vše smahněte. Když mouka ztratí syrovou vůni, přilijte studené mléko, důkladně vše rozšlehejte a přiveďte k varu. Řidší bílou omáčku (bešamel) vařte nejméně deset minut. Nakonec ji dohustěte strouhaným tvrdým sýrem, nejlépe typu grana jako je například parmazán. Ochuťte ji oreganem a pepřem a až teprve nyní podle chuti osolte.
Stejně tak můžete sýrovou omáčku zahustit u nás oblíbeným smetanovým taveným sýrem i jinými druhy sýru podle vaší chuti a možností.
Petrželovou nať mírně posekejte a rozmixujte v olivovém oleji. Vzniklé zelené pesto pak přelijte přes scezené a okapané makarony.