Jarní vaječný svítek
Suroviny
Recept od Zdeny Havelkové z Českých Budějovic
pro 4 – 6 osob | příprava: cca 40 minut
8 vajec, 100 g kysané smetany (případně i sladké), 100 g jemných ovesných vloček (rozsekaných v mixéru), 100 g sýru gouda nebo eidamu, 30 g česneku, 50 g másla, 3 jarní cibulky, jarní bylinky, sůl, olej nebo sádlo na pečení svítku
Postup přípravy
Vejce vyklepněte do mísy, přidejte sůl, jemné ovesné vločky, kysanou smetanu a nahrubo strouhaný sýr. Vše důkladně prošlehejte a nechte stát. Jarní cibulky a další jarní bylinky (rukolu, špenátové lístky, polníček, petrželovou nať, pažitku, spařené kopřivy, popenec i další) drobně posekejte.
V pánvi nechte rozehřát máslo a nechte na něm zapěnit prolisovaný
česnek (3 stroužky) a vzápětí i připravené bylinky. Vše nechte jen krátce na mírném teple zahřát a zavonět a následně směs vmíchejte do vaječné hmoty. Ze vzniklé, řídké směsi pečte na lívanečníku nebo pánvi malé omeletky (svítečky) a podávejte je s kysanou smetanou ochucenou pažitkou nebo cibulovou natí. Svítek můžete upéci také v troubě v koláčové nebo dortové formě. Tu je třeba nejprve vymastit poté vysypat trochou strouhanky a na tento podklad pak nalít připravenou směs. Následně ji rozetřete a pečte v troubě předehřáté na 140 stupňů. Když se svítek uprostřed nafoukne,
zvyšte teplotu na 170 stupňů a pečte ještě asi 5 minut.
Svítek podávejte hned, ještě teplý, ale lze ho nabídnout i studený, třeba nakrájený na kostičky jako doplněk k rozličným zeleninovým salátům.