Jáhelník

Suroviny
250 g jáhel
500 ml vody
100 g másla
3 vejce
50 ml smetany
2 PL cukru
80 g vlašských ořechů
50 g sušených švestek
50 g křížal z jablek
10 čerstvých švestek
špetka soli
Postup přípravy
Nejprve jáhly přelijeme horkou vodou, aby se spařily a nebyly hořké.
Následně je přendáme do hrnce, přidáme 500 ml vody, špetku soli a vaříme do měkka.
Do uvařených jáhel vmícháme máslo a necháme je vychladnout.
Mezitím oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky utřeme s cukrem a následně vyšleháme se smetanou.
Do vychladlých jáhel vmícháme nejprve žloutky se smetanou, potom lehce nasekané ořechy a na menší kousky nakrájené ovoce a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Směs vložíme do pekáčku vymazaného máslem, rozprostřeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut.