Jablečný závin z listového těsta
Suroviny
1 listové těsto,
4 jablka,
2 hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů,
hrst rozinek,
2 dl rumu,
1 skořicový cukr,
hrst strouhanky,
1 vajíčko
Postup přípravy
Rozinky namočíme do rumu minimálně 12 hodin dopředu.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme do mísy.
K jablkům přidáme nasekané vlašské ořechy, skořicový cukr, 4 PL rumu z rozinek, rozinky okapané od rumu a vše opatrně zamícháme.
Těsto rozbalíme na pracovní plochu, jednu polovinu podélně posypeme strouhankou, nandáme jablečnou náplň, posypeme strouhankou a přikryjeme druhou polovinou těsta.
Těsto na krajích zarolujeme tak, aby nám při pečení náplň neutíkala.
„Nohu“ štrúdlu přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
V misce rozšleháme vajíčko a důkladně potřeme celou „nohu“ štrúdlu.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30 minut dozlatova.