Hradecká masová roláda
Suroviny
Suroviny:
700 g hovězího zadního masa, 180 g cibule, 100 g kořenové zeleniny, 30 g strouhanky, 130 g sýru cihla, 6 vajec, 80 g másla, petrželová nať, sůl, pepř
Pro 4 osoby: příprava 90 minut
Postup přípravy
Hovězí maso rozřízněte tak, aby vzniknul plát, ten naklepejte z jedné strany paličkou a ochuťte ho solí a pepřem. Na polovině másla zpěňte jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu, vzápětí přidejte posekanou petrželku, hrstku strouhanky a vyklepnutá vejce. Vše promíchávejte a ztužte, nakonec vmíchejte sýr. Vzniklou směs dejte na plát masa, pečlivě vše stočte a vytvořte roládu. Můžete ji svázat, ale snadnější je zavinout ji do alobalu, na obou stranách pečlivě fólii zkruťte a zmáčkněte. Pečte ji podlitou trochou vody v troubě asi hodinu. Do výpeku dejte cibuli, zbytek másla a v troubě či na sporáku vše pozvolna opékejte, až se cibule opeče. Pak zalijte vodou či vývarem, krátce provařte a vzniklou šťávu proceďte a podlévejte k roládě s rýží.