Hodovní husa s jablky
Suroviny
Suroviny:
celá husa, 600 g očištěných jablek, 100 g kůže ze špeku, 200 ml bílého vína nebo jablečné šťávy, sůl, kmín
Pro dohotovení šťávy: 100 g másla
Pro 4 osoby: příprava 180 minut
Postup přípravy
Tento recept je z Hané, ale najdeme ho i v jiných oblastech naší země. Očištěnou husu uvnitř důkladně osolte, vložte do ní proužky kůže ze špeku a očištěné čtvrtky jablek včetně slupky. Potom husu osolte a okmínujte ještě na kůži a vložte do pekáče se zbylými jablky a bílým vínem. Pečte ji přikrytou velmi zvolna 3–4 hodiny (110 °C). Když je měkká, dopékejte ji odkrytou na 180 °C do křupavé kůže. Výpek i s částí jablek rozšlehejte před podáváním s máslem a proceďte.