Hlubocké kuře v rýži
Suroviny
Suroviny:
celé kuře, 200 g rýže, 60 g cibule, 50 g másla, 20 g česneku, sůl, muškátový květ, hřebíček, 400 ml zeleninového vývaru
Pro 4 osoby: příprava 90 minut
Postup přípravy
Kuře rozčtvrťte, osolte a vložte do pekáče s drobně nakrájenou cibulkou a česnekem. Trochu ho podlijte vodou a pečte kůží navrch dozlatova. Kuřecí čtvrtky z pekáče vyjměte, přidejte máslo, přilijte vývar a krátce vše povařte tak, aby se odvařily a rozvařily napečeniny. Přidejte rýži,špetku muškátového květu a tři nebo čtyři hřebíčky. Navrch položte pečené kuře a vše nechte pod poklicí 20–25 minut dopékat.
Podle původního zámeckého receptu se do rýže přidávala ještě předem namočená čočka, ale bude lepší a zdravější, když ke kuřeti v rýži přidáte trochu salátu z naklíčené čočky.