Buchty „Honzovky“
Suroviny
Na těsto
300 ml mléka,
30 g čerstvého droždí,
600 g hladké mouky,
100 g cukr krystal,
3 vejce,
2 PL rumu,
90 g másla,
špetka soli,
3 PL sádla
Maková náplň
100 g mletého máku,
200 ml mléka,
50 g cukru,
30 g másla – vše smícháme
Tvarohová náplň
20 g rozinek namočených v rumu,
120 g měkkého tvarohu,
2 žloutky,
50 g cukru – vše smícháme.
Postup přípravy
Zahřáté mléko na tělesnou teplotu nalijeme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrolíme droždí a necháme 10 minut vzejít kvásek.
Do kvásku přidáme 60 g rozpuštěného másla, mouku, vejce, cukr, špetku soli, 2 PL rumu a hněteme těsto, dokud se samo nezačne odlepovat od nádoby.
Pak ho necháme hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
Když máme těsto vykynuté, rozválíme ho na zhruba centimetr tlustý plát a pomocí vykrajovátka nebo skleničky tvoříme kolečka.
Na kolečka klademe náplně.
Vymažeme pekáček rozpuštěným sádlem a opatrně balíme kolečka do buchet a vkládáme, umačkaným koncem dolů, do pekáčku.
Každou buchtu pečlivě potřeme rozpuštěným sádlem.
Buchty pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut na 160 °C.
Nakonec buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem.