Blatenská rybí polévka
Suroviny
Jihočeské máslo 50 g, odřezky z ryb 500 g, hrách 150 g, kořenová zelenina 250 g, pórek 80 g, cibule 60 g, smetana 100 ml, sůl, provensálské koření, kmín drcený
Postup přípravy
Den předem namočte hrách, nechte ho nabobtnat a následující den hrách vařte v rybím vývaru nebo v čisté vodě, přidejte k němu trochu provensálského koření. Z větší části zeleniny, pórku, cibule a odřezků rybího masa (popřípadě i vnitřností) uvařte silný vývar. Už při vaření vše ochuťte provensálským kořením, drceným kmínem a solí. Uvařené maso po vychladnutí pečlivě oberte, zeleninu s uvařeným hrachem důkladně rozmixujte. Hrách a zelenina tak vlastně zahustí polévku. Nakonec vše zjemněte trochou smetany. Zbývající syrovou zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte na jemné nudličky a ty krátce poduste na másle a před podáváním vložte do polévky.