Škvarkové pagáčky
Suroviny
Originální slané pečivo z Valašska – recept od Lenky Vernerové ze Zlína
délka přípravy 2–3 hodiny
150 g hladké pšeničné mouky, 100 g pohankové mouky, lžička soli,
lžička cukru,půl lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, lžička octa, 1 lžíce vepřového sádla, 100 g pokrájených škvarků, 250 g zakysané smetany, 100 g másla, sůl, kmín a semínka na posypání, olej na plech
Postup přípravy
Všechny suroviny, kromě másla, dejte do větší misky a důkladně promíchejte. Poté na vále rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto na několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku a nechte alespoň hodinu, ale i delší dobu odpočinout v lednici.
Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. Poté opět lehce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením
a hrubou solí. Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech s pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních do zlatova. Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.