Pohankový dortík
Suroviny
200 g pohanky lámanky, 400 ml mléka, 2 lžíce medu, 2 plátky želatiny, sušené ovoce, švestková povidla, 200 g kysané smetany a ještě ovoce na ozdobení
Postup přípravy
Svařte mléko, vmíchejte do něj lámanou pohanku a poté ještě přidejte želatinu, zamíchejte a nechte přikryté stát asi dvacet minut. Pohanka do sebe natáhne všechno mléko a změkne. Pak rozmíchejte, přidejte med, polovinu kysané smetany a kousky sušeného ovoce (švestky, meruňky). Ještě teplou hmotu vložte do formiček, misek, šálků nebo dortové formy a nechte důkladně vychladit. Ztuhlé dortíky pak vkládejte na talíře zdobené švestkovými povidly a zdobte kysanou smetanou a řezy čerstvého nebo kompotovaného ovoce.