Sýrové noky z odpalovaného těsta
Suroviny
250 ml vody, 80 ml oleje, 150 g hladké mouky, 4 vejce, 120 g tvrdého sýra, případně semínka na posypání
Postup přípravy
Do kastrůlku nebo rendlíku nalijte vodu a olej a přiveďte všek varu. Jakmile se voda s olejem vaří, stáhněte teplotu a postupně přidávejte hladkou mouku a vše šlehejte důkladně metlou, aby se ve hmotě neudělaly hrudky. Při mírné teplotě pak vzniklou hmotu promíchávejte tak dlouho, až se začne odlepovat od stěn i dna a leskne se. Hutné těsto pak přendejte do mísy a za stálého míchání ho trochu zchlaďte. Následně zašlehejte do těsta vejce – vždy jedno po druhém. Nakonec do těsta zapracujte nastrouhaný sýr. Namočenými lžícemi vykrajujte z těsta nočky a pokládejte jena plech vyložený pečicím papírem. Můžete použít i cukrářský sáček se špičkou. Počítejte s tím, že těsto při pečení nabyde. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 5–7 minut. V té době těsto nabyde, pak teplotu snižte na 160 stupňů a pečte necelých 10 minut. Nakonec dosušte nočky v otevřené troubě po dobu dalších 10 minut.