Máslové makovky
Suroviny
Jihočeské máslo 125 g, mouka pšeničná hladká 200 g, cukr krupice 80 g, mák 70 g, skořice mletá, sůl, bramborový škrob 20 g, mléko 40 ml (dvě lžíce)
Postup přípravy
Jihočeské máslo rozpusťte a nechte v něm lehce zkaramelizovat cukr, po zchladnutí přimíchejte mléko a 2/3 semletého máku a špetku soli. Do všeho pak postupně zapracujte mouku, do které namícháte škrobovou moučku a mletou skořici. Vznikne lepivé měkké těsto, které rozdělte na dvě části a zabalte je do alobalu tak, aby vám vznikly dva stejnoměrné válečky. Nechte je v lednici nejlépe do druhého dne. Ztuhlý váleček pak obalte v nemletém máku a nakrájejte z něho stejnoměrná kolečka. Ty pečte na pečicím papíru v troubě při teplotě 180 °C podle velikosti 10–15 minut.