Ostružinový dezert s jogurtem
Suroviny
350 g čerstvých ostružin, 250 ml bílého jogurtu, 60 g cukru, 100 ml smetany ke šlehání, 20 g želatiny nebo čirého dortového želé, šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy
Cukr rozvařte v troše teplé vody. Většinu ostružin rozmačkejte a kratičce zavařte ve vodě s cukrem, pak přikapejte citronovou šťávu a nechte v rozvaru rozpustit želatinu. Část rozvaru s ostružinami pak vložte do připravených a vodou vypláchnutých tvořítek. Uložte je v chladu, aby první vrstva dezertu ztuhla. Zbývající rozvar opětovně zahřejte, vmíchejte jogurt a hned nalijte větší část do tvořítek jako další vrstvu. Opět nechte v lednici zchladit. Na závěr doplňte zbylý zahřátý rozvar smetanou a přilijte do tvořítek. Vše nechte dobře vychladit a podávejte s čerstvými ostružinami a jogurtem. Z krátce zahřátých tvořítek se dezert lépe vyklopí.