Rybí polévka
Suroviny
2 hlavy z kapra bez očí a žaber,
1-2 skelety z kapra včetně ořezů,
3 bobkové listy,
10 kuliček nového koření,
10 kuliček celého pepře,
200 g jiker a mlíčí,
3 stroužky česneku,
1 větší mrkev,
1 petržel,
1 ČL kari prášku,
¼ celeru,
1 PL hladké mouky,
2 PL másla,
hrst nasekané petrželky.
Postup přípravy
Očištěné hlavy a skelety s ořezy dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Když se voda vaří, odstraníme lžící pěnu z povrchu.
Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, česnek, osolíme a zvolna vaříme 40 minut.
Vývar scedíme a ještě dáme redukovat, aby měl intenzivnější chuť.
V druhém hrnci si rozpustíme máslo a na něm orestujeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
Přidáme hladkou mouku, kari a taky zarestujeme.
Směs zalijeme zredukovaným vývarem a vaříme do měkka.
Když je zelenina měkká, přidáme mlíčí a jikry a ještě 5 minut provaříme.
Nakonec dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku.
Na talíři si pak přidáme smažené krutonky ze starých rohlíků, anebo je dobrá jen tak s čerstvým chlebem.