Císařský trhanec
Suroviny
160 g hladké mouky,
3 vejce,
200 ml mléko,
4 PL másla,
4 PL cukru,
2 hrušky,
mletá skořice,
moučkový cukr,
100 ml rumu,
2 PL citronové šťávy,
4 PL rozinek,
sůl.
Postup přípravy
Nejprve oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který dáme stranou.
Do mísy dáme žloutky, 2 PL cukru a vymícháme do pěny.
Následně přidáme mouku, mléko, špetku soli a zamícháme.
Nakonec přidáme bílkový sníh a velmi zlehka zamícháme.
Na větší pánvi rozpustíme 2 PL másla, těsto na něj vylijeme tak, aby byla vrstva tlustá zhruba 2 cm po celé pánvi a necháme z volna smažit asi 6-7 minut.
Mezitím si namočíme rozinky do rumu.
Trhanec otočíme a necháme smažit i z druhé strany do zlatova.
Hotový trhanec přendáme na talíř.
Na pánvi rozpustíme zbytek másla, zkaramelizujeme cukr a přidáme nakrájené hrušky, které jsme si namočili v citronové šťávě.
Když máme hrušky prohřáté, přidáme rum a rozinky a necháme provařit do zhoustnutí.
Trhanec natrháme do misky, přidáme hruškovou směs a zamícháme.
Na talíři můžeme ještě dozdobit čerstvým ovocem a posypat moučkovým cukrem.