Prachatické mandlové perníčky
Suroviny
Suroviny:
250 g hladké pšeničné mouky, 120 g moučkového cukru, 120 g
jemně mletých mandlí, 100 g másla, 1 vejce a 2 žloutky, 2 lžíce medu, 2 lžičky perníkového koření, půl lžičky
mletého zázvoru, bílek na potírání perníčků, mandle na zdobení
Příprava 120 minut
Postup přípravy
Vejce a žloutky třete spolu s cukrem do pěny, přimíchejte
med a rozpuštěné máslo, nakonec i mleté koření. Do této řídké hmoty zapracujte
mouku a mleté mandle. Vzniklé těsto důkladně prohněťte a zabalené do fólie
nechte v lednici odležet (nejlépe do druhého dne). Těsto vyvalujte na plát
silný 2–3 milimetry, vykrajujte z něho libovolné tvary a pečte je v troubě
předehřáté na 180 °C asi 8 minut. Ještě horké perníčky potírejte rozšlehanými
bílky, aby se leskly a současně přizdobte půlenými či sekanými mandlemi.