Pečený pstruh s cibulovou omáčkou
Suroviny
Suroviny:
4 pstruzi, 500 g vařených brambor, 80 g cibule (šalotky),
200 ml smetany, 30 g dijonské hořčice, 30 ml oleje, 50 g másla, sůl, pepř,
sladká paprika
Na 4 porce: příprava 40 minut
Postup přípravy
Nejprve si připravte cibulovou omáčku. Velmi jemně
nakrájenou cibulku nechte na másle zesklovatět, pak přidejte lžíci hořčice
dijonského typu a osmahněte ji. Následně osolte, opepřete a zalijte smetanou.
Omáčku zvolna vařte do zahoustnutí. Očištěné pstruhy důkladně osolte vně i
zevnitř, poté je dejte na plech vyložený pečicím papírem hřbetem vzhůru,
potřete je olejem s rozpuštěnou sladkou paprikou a vložte do trouby předem
vyhřáté na 200 °C. Pečte je asi 10 minut. Poté je vyjměte, opět potřete olejem
a nechte dalších deset minut dopékat už ve vypnuté troubě. Nedílnou součástí
tohoto pokrmu jsou vařené brambory, osolené, potřené paprikovým olejem a
zapečené pod grilem. Na brambory přijde přelít cibulová omáčka a položit
upečený pstruh.