Loštické halušky
Suroviny
Suroviny:
Na halušky: 750 g syrových strouhaných brambor, 250 hladké
mouky, sůl, sádlo na pomaštění
Na zapečení: 120 g olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého
tvarohu, 4 vejce, 120 ml smetany, 50 g cibule, 30 g sádla, sůl, drcený kmín,
petrželová nať
Na 4 porce: příprava 90 minut
Postup přípravy
Syrové najemno nastrouhané či rozmixované brambory zbavte
nadbytečné šťávy v cedníku, škrob na dně misky zapracujte spolu s moukou a solí do brambor a vzápětí protlačujte
řídké těsto přes haluškovací síto do vroucí osolené vody. Vařené halušky
vyjměte z hrnce a na chvíli vložte do chladné vody ztužit, následně je sceďte,
nechte okapat a promastěte sádlem.
Tvarůžky nahrubo nastrouhejte a smíchejte s kmínem, solí,
posekanou petrželí s tvarohem, smetanou a vejci. Zapékací nádobu vytřete
sádlem, posypte jemně nakrájenou cibulkou a na ní umístěte uvařené halušky. Ty
pak zalijte připravenou směsí, vše vložte do trouby předehřáté na 140 °C a
zapékejte asi 30 minut. Až na závěr teplotu zvyšte a na povrchu vše opečte
dozlatova.