Hanácké oškvarky
Suroviny
Suroviny:
1 kg prorostlého boku, 25 g soli, 20 g cukru, 300 ml bílého
vína, lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžičky sladké papriky, čerstvě mletý pepř
na dochucení
Na 1 kg bůčku: příprava 120 minut
Postup přípravy
Na stejnoměrné kostky nakrájený vepřový bok promněte se solí
a trochou cukru, následně ho zalijte bílým vínem a nechte umáčknutý v nádobě do
druhého dne. Před samotným pečením bůček promíchejte a oddělte od sebe, vložte
do pekáče, pečte zprvu zvolna asi 30 minut pod poklicí a následně sejměte poklici
a postupně při teplotě kolem 190 °C maso vypečte do bronzova. Ve vypečeném
sádle pak rozmíchejte sladkou papriku a rajčatový protlak, případně přiostřete
i papričkou, pomelte pepřem a zamíchejte do masitých škvarečků. Podávejte teplé
i studené, vždy s chlebem a sklenkou pálenky.