Šumavský bramborový toč
Suroviny
Suroviny:
600 g vařených brambor, 250 g tvarohu, 3 vejce, 50 g másla
nebo sádla, 40 g cukru, sůl, skořice, hřebíček, 200 g sušeného ovoce (jablka,
švestky, hrušky, rozinky i jiné), šípkový čaj
Na 4 porce: příprava 70 minut
Postup přípravy
Starodávný koláč připravovaný často z jáhel a jiných předem
uvařených obilnin se dodnes peče z brambor a tvarohu. Jsou v podstatě dvě
metody jeho přípravy. Všechny suroviny promíchejte dohromady a vložte je do máslem vymazané formy. Nebo nejprve vymaštěnou formu pokryjte
nastrouhanými bramborami, pak rozetřete ochucený tvaroh s ovocem a vše opět
zasypte bramborami. Důležité ale je nechat předem nabobtnat suché ovoce v
horkém šípkovém čaji okořeněném skořicí a hřebíčkem. A následně pečte v troubě
na 170 °C asi 40 minut a ke konci pečení na povrchu potírejte máslem.