Švestková omáčka

svestkova omacka

Suroviny

Suroviny:

300 g švestkových povidel, 200 g jablek, 100 g slaniny, 70 g cibule, sádlo, divoké koření, případně sladká či kysaná smetana

Pro 4 osoby: příprava 30 minut

Postup přípravy

 

Na Valašsku i jinde na Moravě vaří takzvanou „trnkovou omáčku“ ze švestkových povidel a podávají ji nejčastěji s uzeným masem, ale i k pečené zvěřině a podobně. Divoké koření svařte v malém kastrůlku s vodou a nechte chvíli stát, aby se vylouhovalo. Na pánvi opékejte na sádle cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a po jejich opečení přidejte nastrouhaná oloupaná jablka. Vše důkladně poduste s odvarem z koření a následně přidejte švestková povidla. Pozor, aby se vám při další úpravě omáčka nepřipálila. Vše povařte tak dlouho, až omáčka přirozeně zhoustne. Hotovou speciální omáčku případně doplňte smetanou, ale není to nutné.

Aktuální letáky

Akční nabídka

16.04 – 22.04.2025

Kvalitní potraviny z našeho regionu

16.04 – 22.04.2025

COOP – naše super ceny

09.04 – 22.04.2025

Pro děti i zdraví

02.04 – 29.04.2025

Jarní speciál

25.03 – 20.04.2025

Zahrada

12.02 – 27.05.2025